… avagy egy brazil nő kálváriája a Magyar Állami Operaházzal.

Van egy nagy sikerű cikkünk, amit nagyon sokan olvastatok Facebook-on is és Google-n keresztül is. Sok marketinggel, grafikával, vállalkozásokkal kapcsolatos Facebook csoportban is nagyon sokan megosztották ezt a cikket.

Kattints a cikk címére:

61+1 ingyenes és jogtiszta fénykép, vektoros grafika, valamint illusztráció (fotó – image) letöltési lehetőség

Most szeretnénk felhívni a figyelmeteket egy eseten keresztül az ingyenes képletöltések veszélyeire.

Legnagyobb meglepetésére ugyanis egy ember Budapesten sétálgatva felismerte a kedves brazil hölgy ismerősét Budapesten a Magyar Állami Operaház plakátján, befotózta, majd elküldte neki a fotót. A brazil hölgy először azt hitte, hogy csak szórakozik vele. Végül kiderült, hogy valóban a saját képmásával plakátolták ki Budapest utcáit, bár ő maga ehhez nem járult hozzá.

A 23 éves, török származású brazil hölgy, Elif Ozer tudtán és akaratán kívül a budapesti Magyar Állami Operaház keresztény évadának arca lett! A hölgy Facebook profilján a fotó nyilvános volt, így a hölgy először arra gondolt, hogy a magyar ügynökség közvetlenül az ő Facebook profiljáról töltötte le a fotót. Első ijedelmében és hogy felhívja mások figyelmét is az internet veszélyeire, a brazil sajtóhoz fordult.

A plakátot készítő ügynökség grafikusa módosította is a fotót: a fiatal török lány “normál” fülbevalóját egy kereszt alakúra cserélte, mivel a plakát az Opera keresztény évadjához készült.

A török-brazil Elif Ozer arca tehát a tudtán és akaratán kívül szerepelt a keresztény évad plakátjain, kiadványokban, Facebook posztban és Facebook borítóképen is.

Az Operaház később a hírre reagálva azt közölte: a kreatív arculatukat tervező cég egy közösségi alapú stockfotó-oldal, a Pexels.com ingyenesen hozzáférhető képeit használta fel, tehát nem ők hibáztak, hanem vélhetően a fénykép feltöltője (a hölgy fotósa), aki azóta a képet és a profilját is törölte az oldalról.

“A Magyar Állami Operaház a fényképpel kapcsolatban eddig nem kapott jogi úton megkeresést, de a fentiek alapján ennek aligha lenne valós alapja” – írják a reakcióban arra utalva, hogy Elif Ozer a brazil portál információja szerint jogi lépéseket fontolgat.

A kérdéses plakát, mely a Magyar Állami Operaház Facebook borítóképeként is szerepelt:

Tanulságok:

  1. Ha CC0-ás, tehát Creative Commons 0-ás licensz alatt fut a kép, akkor jóhiszeműen töltöm le ingyen/vásárolom meg, és alakítom át a fotót.
  2. Ha a fotós nem volt jóhiszemű, tehát nem kérte a fotóalany ÍRÁSBELI engedélyét ahhoz, hogy a képét felhasználhassa, akkor mégis érhet kellemetlenség.
  3. Egy per során valószínűleg a fotósnak kell majd bizonyítania, hogy jóhiszemű volt és rendelkezik a fotóalanya ÍRÁSOS engedélyével.
  4. A per során számításba veszik majd valószínűleg a képfeltöltő Stock oldal felhasználási szabályait.
  5. Mindenképpen fontos akár magánszemélyként, akár kreatív ügynökségként minél alaposabban meggyőződni arról, hogy a kérdéses fotó jogtiszta-e. Itt a lehető legnagyobb gondossággal kell eljárni.

ÍRJ NEKÜNK! BÁRMILYEN KÉRDÉSBEN SZÍVESEN SEGÍTÜNK!

1124, Budapest
Lejtő út 26/A.
+36 30 92 93 473

info@andijung.hu
www.andijung.hu

Add meg az adataidat és írd le, hogy milyen szolgáltatás érdekel. Hamarosan jelentkezünk. Köszönjük az érdeklődésedet!